Kaikki alkoi Albinista ja alvejuuresta

Pohjois-Karjalassa vuonna 1858 syntynyttä Albin Koposta pidetään Suomen lääketeollisuuden isänä. Proviisoriksi valmistunut Koponen saa Juuan apteekkioikeudet vuonna 1894, mutta jo aiemmin hän on kehitellyt uudenlaista menetelmää, jolla alvejuuresta saadaan uutettua filisiinihappoa. Saniaiskasvien parantava vaikutus lapa- ja heisimatojen torjunnassa on tunnettu kansanlääkinnässä vuosisatoja, ja Koponen käsissä perimätieto jalostuu ensimmäiseksi teollisesti tuotetuksi suomalaislääkkeeksi.

Vuonna 1899 Koponen siirtyy Etelä-Suomeen ja perustaa Nurmijärven apteekin yhteyteen Suomen ensimmäisen lääketehtaan nimellä Farmaseuttinen Laboratoriumi. Matolääkkeiden tuotanto laajassa mittakaavassa käynnistyy.

Paitsi apteekkari ja tehtailija, on Koponen myös lahjakas keksijä. Kaikki laboratorion laitteet ja kojeet ovat miehen itse suunnittelemia – pystyttääpä hän tehtaalle oman sähkölaitoksenkin. ”Koposen kapselit” ovat menestys, ja onnistunut markkinointi herättää kiinnostuksen ulkomaillakin: matolääkkeitä viedään Kiinaan ja Amerikkaan asti. Lisäksi tehtaassa valmistetaan pariakymmentä muuta lääkettä.

Albin Koponen saa 1900-luvun alussa useita tunnustuksia farmakologian kehittäjänä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Intohimoinen tutkija kuolee työnsä ääreen vuonna 1917 – samana vuonna kuin Orion perustetaan. Albin Koposen ja Orionin tiet yhtyvät vuonna 1960, kun Suomen suurin lääketehdas ostaa Suomen vanhimman lääketehtaan eli Lääkelaboratorio Alb. Koposen.