Lasten terveyden väsymätön puolustaja

Nuori lastenlääkäri Arvo Ylppö palaa kesällä 1920 koti-Suomeen Berliinistä, jossa hän on niittänyt mainetta keskostutkijana. Köyhän Suomen karu todellisuus järkyttää Ylppöä: valtaosa lapsista kärsii vajaaravitsemuksesta ja sen aiheuttamasta riisitaudista. Pelottavan yleisiä ovat myös ripulitaudit, keuhkokuume ja monet tartuntataudit, kuten kolera.

Tuore lastentautiopin professori päättää tarttua toimeen ja aloittaa valtavan valistusmission. Ylppö kiertää pitkin poikin Suomea lastentauteja kuvaavan vahanukkekokoelmansa kanssa ja päivälehdissä ilmestyy tiuhaan tahtiin miehen kirjoituksia ennaltaehkäisyn merkityksestä.

Ylpön suurimpiin saavutuksiin luetaan kattavan neuvolajärjestelmän luominen: ensimmäinen neuvola aloittaa toimintansa vuonna 1922 vanhassa Lastenlinnassa. Ylpön merkitys suomalaiselle lääketieteelle sinetöidään vuonna 1952, kun hän saa lääkärikunnan vanhimman eli arkkiatrin arvonimen.

Ylppö kiinnostuu pian kotiinpaluunsa jälkeen myös uuden lääketehtaan toiminnasta ja päättää hankkia viisi osaketta Orionin osakeannissa vuonna 1922. Lähes puoli vuosisataa kestävä putki yrityksen eri hallintoelimissä alkaa vuonna 1925 Ylpön noustessa Orionin johtokuntaan.

”Miksi Arvo Ylpön kaltainen henkilö sitten ryhtyi Orioniin. Siinä on ollut varmasti ollut mukana suuri annos samoja aatteita, joita Orionin perustajatkin vaalivat. Kotimaisten lääkkeiden aikaansaaminen, mutta samalla myös suomalaisen (= suomenkielisen) vaikutuksen lisääntyminen lääketieteessä ja yleisessäkin talouselämässämme”, totesi Orionin toimitusjohtaja Erkki Leikola Ylpön täyttäessä 80 vuotta vuonna 1967.  

Vuosikymmenten aikana Ylppö ei jää orionilaisille kaukaiseksi hallintomieheksi, vaan sosiaalisella professorilla on tapana kutsua henkilökuntaa esimerkiksi kesäretkille Söderskärin majakkaa vastapäätä sijaitsevan lomasaareensa Långöreniin.