Piipusta pelastus astmaatikoille ja ilmakehälle
Klikklik. Tylsän palaverin taustalla kuuluu tuttu naksutus, kun kuulakärkikynän nappi painuu ylösalas. Klikklik. Yhtäkkiä tutkija terästäytyy. Klikklik – tässähän voisi olla jotain!
Ideasta lähtee liikkeelle vuosien tuotekehitys: kuulakärkikynän toimintamekanismi antaa mallin uudenlaiselle lääkeannostelijalle, ja astmapotilaille suunnattu Easyhaler-inhalaattori tulee markkinoille vuonna 1993. Tuotteelle oli asetettu kolme tavoitetta: ensinnäkin sen pitää olla annostelussa tarkka ja toisekseen helppo käyttää. Kolmannessa vaatimuksessa katsotaan jo tulevaan ja tähdätään ponnekaasuttomaan valmisteeseen.
1990-luvun alussa freonit ovat kuuma puheenaihe, sillä on tiedostettu niiden tuhoisa vaikutus otsonikerrokselle. Lääkkeet ovat viimeinen tuoteryhmä, jossa freonien käyttö on vielä sallittua, mutta lakimuutos on jo näköpiirissä. Suomessa myytävistä keuhkoihin annosteltavista astmalääkkeistä vielä noin 70 prosentissa käytetään freoneja.
”Meidän Easyhaler-laitteemme kauppaantulo ajoittuu erinomaisesti tähän ajanjaksoon, jolloin freonit ovat tapetilla, mutta kätevistä mekaanisista inhalaattoreista on todella puute. Varsinaista kilpailua ei enää synny itse astmalääkkeistä. Nyt kilpaillaan enemmän laitekehittelyllä eli insinööritaidoilla”, totesi Orionin markkinointijohtaja Antti Koivisto vuonna 1993.
”Kilpailu markkinoilla on kovaa ja Orionilla on vastassaan useita maailman ’jättiläisiä̈’”, Koivisto sanoi, mutta arveli näppärän Easyhalerin kyllä pärjäävän taistossa. Ennustus osui oikeaan, sillä nykyään Easyhaler-perheen tuotteet kuuluvat Orionin myydyimpiin valmisteisiin maailmalla.